Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 21-Nov-2010 15:00 Email | Share | Bookmark
Orang-orang yang terbunuh bukan mati Syahid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venue : Madrasah Islahiah Diniah, Kg Memali, Baling, Kedah

Bahan2 yang diperolehi dari Pameran Peristiwa Memali

Facebook entry : http://www.facebook.com/minaq.jinggo/posts/134239913298172

Quote:


Orang-orang yang terbunuh bukan mati syahid

BALING, 21 Nov. – Seorang tokoh agama terkenal di sini, Tok Guru Haji Yaacob Omar hari ini menyifatkan orang-orang yang terbunuh kerana menentang kerajaan bukan sebagai “mati syahid” seperti yang didakwa sesetengah gabungan.

“Orang-orang yang mati kerana menentang kerajaan tidak tergolong dalam mati syahid.” Ujar beliau.

Beliau menjelaskan mengikut hadis nabi walaupun sesebuah kerajaan itu zalim, kita hendaklah bersabar dan mengikut perintahnya.

Haji Yaakob, tokoh agama yang mengendalikan madrasah Iktifarkiah Ceruk Putih, di sebelah Memali, Baling memberikan pendapat ini dalam pertemuan di rumahnya, 17.6 kilometer dari sibi tengah hari ini.

Beliau mengulas peristiwa hitam di Kampung Memali Selasa lalu yang mengakibatkan 18 orang terbunuh termasuk 1 penjenayah dan penyokong-penyokongnya serta 4 orang anggota polis.

Beliau mengesahkan Ibrahim Libya pernah mengaji dengannya selama lima tahun dan kemudian di Pokok Sena sebelum melanjutkan pelajaran ke Mesir dan Libya.

Ibrahim juga pernah mengajar selama tiga tahun di Madrasah Iktifarkiah Ceruk Putih sekembalinya dari Libya dan setelah bekerja sebagai pendakwah di bawah Jabatan Perdana Menteri dan keluar memberi ceramah agama di Televisyen Malaysia.

Bagaimanapun, Haji Yaakob mengesahkan hubungan penduduk-penduduk beberapa buah kampong di situ telah renggang dan terjejas sedikit apabila Ibrahim Libya bergiat dalam politik pembangkang dan kemudian mendirikan sebuah madrasah mereka secara berasingan di Kampung Memali, kira-kira hanya 200 ela dari rumahnya terletak di sebelah kiri jalan raya Baling ke Weng.

Sementara itu, mayat Ibrahim Haji Mahmood atau Ibrahim Libya bersama mayat 12 orang lain……


1 - 11 Lukisan2 yang mengambarkan kejadian Peristiwa Memali dihasilkan oleh oleh para pelajar Madrasah Islahiah

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10

11.

12.Model kompleks Madrasah Islahiah

13. Pakcik ini tinggal di kampong yang bersebelahan Kg Memali. Cucu beliau yang dihantar mengaji di sekolah kebangsaan telah mendapat 5A dalam peperiksaan UPSR. Beliau berharap peristiwa Memali dapat dilupakan terus kerana ianya hanya mainan politik yang ekstrim

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net