Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 24-Jul-2010 09:30 Email | Share | Bookmark
Isu Pasir - Lawatan ke Tapak Lombong

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venue : Tapak Lombong Pasir KSSB, Olak Lempit, Selangor

Lawatan ke tapak lombong KSSB di Olak Lempit


Kepimpinan Khir dan Noh ditempelak


ADUN Sri Muda dakwa ada 4 wakil BN yang sudah mengadu kepada beliau bahawa mereka tidak puas hati dengan Najib dan Noh


Alasan pembatalan lawatan ke tapak perlombongan haram.1. Rombongan utama menaiki bas sewa khas sementara wakil TV3, NTV7 dan beberapa wakil akhbar menaiki kenderaan masing2.

2. Jambatan timbang

3. Rombongan meneruskan perjalanan sejauh 2 km ke lombong menaiki pajuan 4 x 4

4. Purata kedalaman lombong yang dikerjakan ini ialah diantara 15 - 17 meter dari bawah paras bumi. Perhatikan pondok mesin pam yang berketinggian lebih kurang 3 meter sebagai perbandingan.

5.

6. Pic 6 - 11 Ini pemandangan dari atas 'bukit' dimana terletaknya pam tempat mencuci pasir. Bukit ini bercerun dan berada lebih kurang 6 meter dari paras tebing lombong yang berada separas dengan jalan.

7.

8.

9.

10.

11.

12. Disebelah kanan ialah kolam takungan lebihan air cucian pasir. Ianya mengandungi lumpur dan kelodak yang disimpan didalam beberapa kolam mengikuti kelikatan lumpur dan kelodak. Air tersebut akan dibiarkan dalam takungan sehingga segala kelodak mendap kedasar kolam. Selepas itu air permukaan yang bersih akan diguna semula atau dilepas kan kedalam tasik yang bersebelahan

13. Tasik yang kelihatan bukan sebahagian daripada Paya Wet Lands. Tasik ini ialah bekas lombong bijih timah yang mempunyai kedalaman lebih kurang 40-60 meters. Ianya telah ditinggalkan sejak lebih 20 tahun yang lalu.

14.

15. Pengarah Eksekutif KSSB, Ramli Abd Majeed memberi taklimat mengenai operasi lombong

16.

17. Pam air pencuci pasir

18. Pasir yang berlainan gred dikumpul menggunakan jengkaut setelah dicuci.

19.

20.

21.

22. Pengarah Eksekutif KSSB, Ramli Abd Shukur

23. Pengerusi KSSB, Shukor Nagor merayu kerjasama semua pihak supaya memberi peluang kepada KSSB untuk meneruskan usaha mereka beroperasi dan mendatangkan pulangan yang baik kepada kerajaan negeri memandangkan mereka baru sahaja beroperasi. Menurut beliau rezab pasir di Selangor, dari tanah kerajaan, tanah GLCs dan persendirian di anggarkan berjumlah 500,000,000 MT. Ianya hanya cukup untuk menampung keperluan selama 30 tahun.

24. Puan Geetha P.Kumaran, Pengarah Enviro Enhance Sdn Bhd yang telah dilantik sebagai perunding alam sekitar oleh KSSB. Kajian Pelan Pengurusan Alam Sekitar (EMP) untuk tapak Olak Lempit telah dibuat enam bulan sebelum bermula nya kerja2 di lot tersbut

25.

26. ADUN Sri Muda Suhaimi Shafie menyalahkan kerajaan BN dalam isu pengurusan tanah dan pasir semasa pemerintahan BN dahulu yang terpaksa ditanggung kerajaan sekarang.

27 & 28 Majlis tandatangan perjanjian diantara KSSB dengan dua kontraktor bagi menjalankan operasi perlombongan di dua tapak berkeluasan 50 ekar setiap satu.

28.

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net