Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 25-Jun-2010 11:00 Email | Share | Bookmark
FELDA Akan Saman Kepimpinan PKR

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venue : Dewan Perdana Felda, Jalan Semarak, Kuala Lumpur

Felda Akan Saman Akhbar Suara Keadilan

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) akan menyaman akhbar Suara Keadilan serta beberapa pemimpin pembangkang kerana didakwa menyiarkan artikel berunsur fitnah terhadap organisasi itu minggu lepas.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata saman itu akan difailkan dalam masa terdekat melalui barisan peguam yang dilantik dan akan menamakan beberapa tokoh pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan editorial akhbar itu.

Katanya antara pemimpin PKR yang mungkin disaman ialah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anggota Majlis Tertingginya Datuk Zaid Ibrahim, Pengerusi Biro Felda Suhaimi Said, Pengerusi Biro Perhubungan Antarabangsa Datuk Dr Tan Kee Keong, Anggota Parlimen Kuala Terangganu Abdul Wahid Endut, pemilik permit akhbar dan Ketua Pengarang Suara Keadilan.

Akhbar Suara Keadilan pada keluaran bertarikh 22-26 Jun lepas menyiarkan berita utama di muka hadapan bertajuk "Felda Bangkrap" (ejaan betul Bankrap) dan empat lagi artikel di dalam keluaran sama.

Bercakap pada satu sidang akhbar di ibu pejabat Felda, di sini hari ini, Ahmad yang juga Ketua Penerangan Umno, berkata pembangkang bersifat hasad dengki dengan hasil usaha pembangunan Felda sebagai tanah bersepadu paling berjaya di dunia, termasuk melahirkan 225,270 peneroka di 317 buah tanah rancangan sejak dimulakan pada 1956.

Beliau berkata Felda adalah antara pemilik ladang terbesar di dunia dengan memiliki 340,000 hektar ladang yang menghasilkan keuntungan bersih purata RM1.1 bilion setahun dalam tempoh enam tahun lepas.

"Felda mempunyai pelaburan di luar negara seperti Indonesia, China dan Arab Saudi, kedudukan kewangan Felda kini sangat kukuh berdasarkan nisbah kewangan. Aset bersih sekarang berjumlah RM12.2 bilion," katanya.


Ahamd Maslan juga mengesahkan bahawa peningkatan aset tidak melibatkan penilaian semula aset aset tersebut. Segala aset dilaporkan mengikut nilai kos ketika pembelian.


"Tuduhan Felda bankrap adalah keterlaluan... akhbar ini (Suara Keadilan) dijual di merata-rata. Tajuknya "Felda Bangkrap", titik. Bukan mempunyai tanda soal. Kalau sebut mungkin bankrap lain sikit atau ada tanda soal," katanya.

Turut hadir pada sidang akhbar itu Pengarah Besar Felda Datuk Dzulkifli Abd Wahab, Timbalan Pengarah Besar (Pengurusan & Kewangan) Felda Suhaimi Zainuddin bersama 22 Ketua Peneroka Felda di seluruh negara.

Ketua Peneroka Wilayah Sahabat di Sabah, Abu Haris Mashuddin, 55, berkata peneroka di seluruh negara termasuk Sabah tidak mempercayai dakwaan yang bersifat menghasut rakyat.

Ketua Penerokawati Wilayah Raja Alias dari Felda Jelai 2, Gemas, Negeri Sembilan, Ramlah Jelani, 55, berkata artikel itu tidak memberi gambaran sebenar mengenai Felda memandangkan organisasi itu memberikan peruntukan mencukupi bagi peneroka pada setiap tahun.

-- BERNAMA


Ini pula jawapan Ahmad Maslan mengenai Tabung Tanaman semula yang melibatakan kutipan RM40 dari setiap peneroka :-

1. Jumlah kutipan tertinggi yang telah dibuat dari seorang peneroka cuma berjumlah RM9,600
2. Kos minimum tanaman semula seekar kebun ialah RM17,000, ada tempat kos nya jauh lebih tinggi.
3. Jumlah kutipan RM1.90 billion tidak cukup untuk menampung kos penanaman semula. Oleh itu pihak pengurusan telah membuat permohonan untuk peruntukan tambahan untuk menampung "shortfall"


1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.


Ulasan terperinci oleh ahmad maslan mengenai angka2 yang dipertikaikan


Ahmad Maslan nak balun Suara Keadilan dan mereka yang terbabit berjuta ringgit.....fuuuuuh

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net