Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 12-May-2010 10:00 Email | Share | Bookmark
P212 - Pelancaran Liga Remaja Kreatif Peringkat Kebangsaan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venue : Dewan Suarah, Sibu, Sarawak

Liga Remaja Kreatif dilancar

SIBU 12 Mei - Liga Remaja Kreatif Peringkat Kebangsaan yang dilancarkan hari ini mampu memberi peluang kepada generasi muda mewarnai industri kreatif negara dalam kluster komunikasi dan multimedia.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, ia mampu memupuk minat dan kreativiti dalam pembangunan kandungan, mendidik remaja asas kemahiran dan produksi serta mencetus keterujaan remaja negara dalam potensi dan peluang industri kandungan.

''Liga ini melibatkan semua remaja supaya ilmu mencipta kandungan ini menjadi sesuatu yang penting dan mampu memajukan industri komunikasi dan multimedia pada masa depan.

''Dalam program tayangan televisyen, telefon bimbit dan radio misalnya, kandungan yang disiarkan tidak membabitkan kandungan tempatan. Sebab itu pertandingan ini menampilkan pencipta baru yang berwajah tempatan," kata beliau ketika ditemui selepas melancarkan Liga Remaja Kreatif Peringkat Kebangsaan di Dewan Suarah di sini hari ini.

Turut hadir Timbalannya, Datuk Joseph Salang Gandum dan Menteri Muda Perhubungan Sarawak, Datuk Lee Kim Shin.

Pertandingan tersebut adalah usahasama Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Filem Negara dengan sokongan Kementerian Pelajaran.

Tema pertandingan untuk tahun ini adalah Jalur Lebar Untuk 1Malaysia dengan jangka masa setiap penyertaan dalam bentuk dokumentari, cerita pendek atau iklan antara 5 hingga 10 minit dan terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah.

Pertandingan ini dibuka dari 1 Jun 2010 hingga 1 Ogos.

Rais berkata, pembangunan kandungan di negara ini masih bergantung kepada bahan luar seperti drama televisyen, perisian permainan komputer dan filem yang tidak menggambarkan ciri-ciri 1Malaysia.

''Misalnya di Sarawak, mereka ada kebolehan untuk mencipta kerana ada universiti seperti Universiti Curtin dan universiti tempatan yang mampu melakukan bidang penyelidikan terhadap industri komunikasi dan multimedia,'' katanya.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net