Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 9-May-2010 15:00 Email | Share | Bookmark
P212 - Sekitar Pagoda Tua Peh Kong

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venue : Pagoda Tua Peh Kong, Sibu, Sarawak

Pagoda ini akan dilawati oleh Najib Razak pada hari Rabu 12/5/2010 bersempena dengan sambutan ulangtahun Tua Peh Kong yang kedua kali diadakan di Sarawak. Najib dijadualkan akan menyertai ahli Persatuan Tua Peh Kong Sibu berarak bersama patung Tua Peh Kong sekitar Bandar Sibu. Perarakan yang akan disertai oleh 4,000 orang wakil ahli 118 persatuan Tua Peh Kong dari merata dunia. Pada keesokan hari nya pula Muhyiddin Yassin akan diraikan dalam jamuan makan malam bersama ahli2 Persatuan Tua Peh Kong di kawasan berhadapan Pagoda ini.

1 & 2

3.

4.

5.

6 & 7


Rakaman perbualan saya bersama penjaga Pagoda Tua Peh Kong untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kepercayaan masyarakat setempat yang berketurunan Foochow


Ini pula pandangan penjaga Pagoda mengenai peluang Robert Lau, calun BN-SUPP


8. Dais tempat Tua Peh Kong diletakkan

9. Dais tempat Dewi Kwan Yin di tingkat satu pagoda

10.Pemandangan dari tingkat 1 pagoda

11.

12.

13.

14.

15. Loceng yang berada di tingkat 6, tingkat yang paling atas

17. Tandu (sedan) yang akan digunakan untuk membawa patung Tua Peh Kong semasa perarakan sekeliling Bandar Sibu pada 12/5/2010 nanti.

18. Tua Peh Kong berasal dari wilayah Foochian, China. Semasa hayat nya beliau merupakan seorang pegaiwai kerajaan yang sangat amanah, tegas dan amat mengambil berat hal kebajikan masyarakat Foochow. Bagi mengenang jasa beliau masyarakat Foochow yang merantau telah mula meletakkan mertabat beliau sebagai dewa yang melindungi dan menunaikan segala hajat mereka. Patung beliau akan sentiasa di iringi oleh dua patung pegawai kerajaan (pembantu Tua Peh Kong). Seorang sebagai pencatit dan seorang sebagai penguatkuasa undang2.

19. Batu granit yang terukir nama2 asal penderma, jumlah dan kegunaan wang yang didermakan sebagai catatan akaun yang "diaudit".

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net