Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 24-Oct-2008 20:30 Email | Share | Bookmark
Kuala Lumpur Foundation to Criminalise War - Charity Dinner

Venue : PWTC

Click HERE for more fotos.

Forum entries: -
1. FORUM.MYKMU - LOCAL POLITICS
2. FORUM.CARI

Quote:
KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad malam tadi mengulangi gesaan agar perang dianggap sebagai satu bentuk jenayah, sekali gus mengurangkan peperangan serta keperluan untuk pertahanan.

Dr. Mahathir yang juga pengasas dan pengerusi Yayasan Jenayah Perang Kuala Lumpur berkata, perang boleh menjadikan seseorang manusia biasa bersifat haiwan dan keganasan yang dilakukan adalah di luar imiginasi manusia biasa.

"Ingatlah, ia (jenayah perang) dilakukan oleh manusia biasa seperti kita yang disemai dengan kebencian untuk orang yang mereka tidak tahu dan tidak melakukan apa-apa kerosakan pada mereka. Mereka dilatih oleh kerajaan bertamadun untuk membunuh.

"Mungkin ada kes perang untuk mempertahankan diri. Tapi jika kita menjadikan perang satu jenayah, peperangan akan berkurangan dan keperluan untuk pertahanan juga kurang," katanya pada Jamuan Malam Amal Diraja dan pelancaran Yayasan Mengiktiraf Perang Sebagai Jenayah di sini, malam tadi.

Yayasan tersebut dilancarkan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Turut hadir Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah dan Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Dr. Mahathir berkata, masyarakat perlu memahami keburukan perang dan sepatutnya memikirkan nasib mangsa perang yang masih muda.

"Fikirkan penderitaan ahli-ahli keluarga apabila mereka akhirnya terpaksa mengenal pasti cebisan-cebisan badan dan jenazah yang menyayat hati orang-orang yang mereka sayang," katanya.

Dr. Mahathir berkata, setiap manusia menganggap pembunuhan sebagai satu jenayah serius yang membolehkan hukuman berat dikenakan.

"Bagaimana kita membenarkannya dengan menghalalkan pembunuhan dalam jumlah yang ramai, beratus ribu orang disertai dengan kemusnahan pekan-pekan dan bandar," katanya.

Yayasan itu ditubuhkan tahun lalu untuk memberi bantuan dan sumbangan kepada mangsa perang serta meningkatkan pendidikan untuk individu dan komuniti yang terjejas akibat peperangan atau konflik senjata. - BERNAMA


1.

2.

3.

4

5.

6 & 7

8 & 9

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18 & 19

20 & 21

22.

23.

24.

25.

26.

27.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net