Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 30-Jan-2008 11:30 Email | Share | Bookmark
Pelancaran buku "Dr M's Selected Letters to World Leaders"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venue : Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya

Penulis : Tan Sri Abdullah Ahmad
Penerbit : Marshall Cavendish Editions
Quote:

Surat Dr. Mahathir Kepada Pemimpin Dunia

Norliza Abd. Rahman

“SUARA Malaysia moden, buku yang dipenuhi komentar-komentar dalaman dan tersirat... satu pandangan yang menarik, menerusi kata-kata antara pemimpin terkemuka dunia yang telah berjaya mengubah sejarah, sebuah buku yang patut diraikan,” - Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

Demikian ulasan yang tertera pada kulit buku bertajuk Mahathir’s Selected Letters to World Leaders yang baru dilancarkan minggu lalu.

Buku tersebut menghimpunkan 71 pucuk surat dan surat balasan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad kepada pemimpin dan bekas pemimpin terkemuka dunia.

Pemimpin terkemuka yang amat dikenali dengan sikap suka berterus terang dan kritis itu telah dilancarkan di Yayasan Kepimpinan Perdana dengan dihadiri ratusan tetamu termasuk para diplomat asing.

Surat-surat itu belum pernah didedahkan kepada umum dan mendapat kelulusan kerajaan Malaysia untuk disiarkan.

Antara pemimpin dunia yang menerima dan membalas surat Dr. Mahathir ialah Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush; bekas Presiden AS, Bill Clinton; bekas Presiden Perancis Jaques Chiraq; bekas Perdana Menteri Britain – Margaret Thatcher serta Tony Blair dan Putera Charles.

Buku setebal 239 muka surat berharga RM49.90 tersebut disusun dan disunting oleh bekas Duta Khas Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Tan Sri Abdullah Ahmad.

Abdullah merupakan penulis dan lulusan Cambridge dan Harvard serta pengasas Institut Kajian Politik dan Ekonomi.

Uniknya, surat tersebut ditulis oleh Dr. Mahathir mengikut stailnya tersendiri, amat berterus terang dan sarat dengan mesej - bertepatan dengan sikapnya sebagai seorang tokoh yang dikagumi di persada antarabangsa.

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net