Jinggo FotoPages - The original and independent source for UMNO, BN, PKR, PAS, DAP, PR, Mahathir, Najib, Muhyiddin, Anwar, Nik Aziz, Hadi, Kit Siang pix/pic
UMNO, BN, PAS, PKR, DAP, Mahathir, Najib, Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang
By: minaq jinggo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Dec-2006 08:00 Email | Share | Bookmark
Majlis Angkat Sumpah YDP Agung Ke-13

Balairong Seri 1
Balairong Seri 2
Balairong Seri 3
Balairong Seri 4
Balairong Seri 5
Balairong Seri 6
Pegawai Media Istana dengan jurugambar NST
Tok Guru Nik Aziz
 
Mike Tyson
My former Boss Pak Ungku pun hadir sama
Ali Rustam
Chua Jee Meng
Fesyen vogue ala2 Emporer Jepun
 
Sultan Selangor 1
Police senior brass
 
 
 
 
 
 
Agong tiba
Permiasuri Agong
Kenderaan Sultan Kedah jenis Rolls Royce jenis terbaru
Agong & Sultan Perak 1
Agoing & Sultan Perak 2
Sultan Kedah & YAM Di Pertuan Besar NS
Sultan Selangor 2
Sultan Kelantan
Raja Muda Perlis dan Pahang
Tengku Mahkota Johor
Gabenor Negeri2 tanpa Sultan
 
 
 
Venue : Istana Negara, Kuala Lumpur

Banyak betul lah confusion pasal event pagi tadi. Initially message yang saya dapat mengatakan Majlis Pertabalan, rupa2 cuma Majlis Mengangkat Sumpah. Pukul 8 pagi saya dah pun sampai di Istana Negara. Petugas beritahu bahawa majlis akan hanya bermula jam 11.00 pagi. Jadi saya pun buat tinjauan ke dalam Balairong Seri untuk mencari position yang terbaik. Masa tu tak ada hal, bebas bergerak.

Sebelum ketibaan para2 jemputan, Pegawai Media Istana Negara, bernama Mahathir (ikut name tag) telah memberitahu bahawa hanya wakil media rasmi sahaja dibenarkan membuat liputan dari dalam Balairong. Akhbar2 lain tak dibenarkan memasuki dewan. Media rasmi yang dimaksudkan ialah Utusan Malaysia dan BERNAMA.

Dari situ bermula lah sedikit kemelut diantara Jabatan Perdana Menteri yang mengeluarkan Pas Media dengan Pegawai Media Istana. Mengikut En Rizal, Pegawai Jabatan Penerangan yang turut berada di lokasi, tujuan menjemput semua media ialah untuk memberi publisiti yang lebih meluas kepada majlis tersebut. Beliau bagaimanapun akur akan keputusan Pegawai Media Istana. Beliau percaya bahawa keputusan tersebut merupakan keputusan peribadi pegawai tersebut yang baru memegang jawatan sejak enam bulan yang lalu.

Antara wakil media yang kena "HALAU" ialah 4 orang TV crew dari Hong Kong, 4 orang wakil Arkeb Negara, 1 wakil NST dan 2 TV crew dari Filem Negara. Wakil The Star telah dihalau dari luar istana lagi. Perbualan walkie talkie yang dapat didengar dengar jelas... "Hanya wakil RTM dan Utusan sahaja dibenar masuk kawasan Istana over... yang STAR tu kasi halau saja over ...."

I see it more of a miscommunication between the various parties that has resulted in the confusions over the whole media coverage issue. Everyone understood that such events in the past had been exclusively covered by the "Privilege or Official Medias", but with the invitations accompanied by the passes issued, other media organisations felt that it was an opportunity not to be missed. By the way National Geography has been given the privillage to cover the entire installation process from end to end.

Pemandangan dari tingkat satu Balairong SeriRuang dari tingkat satu dari mana Permaisuri memerhati perjalanan majlis

Fesyen jubah Tok Guru Nik Aziz dan fesyen Long Tail ala2 Emporer Jepun , YB dari Kelantan

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net